Het Schouwburgplein in Rotterdam was het weekend voor Kerst het decor van een indrukwekkende solidariteitsactie, georganiseerd door de Rotterdam Palestina Coalitie. Terwijl betrokken burgers de meer dan 45.000 namen voorlazen van de, door het zionistische apartheidsregime, vermoorde Palestijnen, werd een recordopbrengst van ruim 173.329,07 euro opgehaald voor noodhulp in Gaza en de westelijke Jordaanoever.
Plek van ontmoeting, open gesprek en bewustwording
Het Glazen Huis voor Gaza was meer dan een inzamelingsactie. Het was een plek van ontmoeting, open gesprek en bewustwording. Artsen, ambtenaren, dichters, kunstenaars, studenten, journalisten en bekende Nederlanders als Derek Otte, Strijder, Shariff Nasr, Dieuwertje Blok en Carice van Houten deelden hun mening over de dringende noodzaak om je uit te spreken tegen onrecht, en specifiek tegen de Nederlandse medeplichtigheid aan de genocide in Gaza.
“Stilte in het licht van onrecht is medeplichtigheid”, was de krachtige boodschap vanuit het Glazen Huis. Dit weerklonk bij de vele bezoekers en kijkers online, die samenkwamen om te luisteren, leren, herdenken en rouwen.
Solidariteit en liefde
In plaats van de onrust die partijen als Leefbaar Rotterdam en de VVD voorspelden, vulde het Schouwburgplein zich met solidariteit, saamhorigheid en liefde. “Het is spijtig dat sommigen deze actie verkeerd inschatten”, aldus een van de organisatoren. “Wat hier gebeurde was geen chaos of haatzaaierij, maar een krachtig signaal van barmhartigheid en medemenselijkheid. Dat is iets waar Leefbaar en de VVD nog wat van kunnen leren.”
Het Glazen Huis voor Gaza bracht niet alleen een recordbedrag op, maar liet zien hoe solidariteit een stad kan verbinden. De boodschap is duidelijk: de kracht van liefde en rechtvaardigheid overstijgt alle verdeeldheid.